<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.jefublogi.com

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Jefublogi: Todd Marinovichin tarina

maanantai 30. heinäkuuta 2012

Todd Marinovichin tarina

Mitä tapahtuu, kun isä alkaa valmentamaan  lasta tämän syntymästä lähtien huippu-urheilijaksi? Onko tämä oikein ja miten se ylipäätään vaikuttaa tämän ihmisen elämään. Todd Marinovich pelasi loisteliaan lukio ja yliopisto uran USC:n riveissä. Hänet muistetaan kuitenkin tähän päivään saakka vain siitä, miten hän oli "Robo QB - täydellinen pelinrakentaja" ja kuinka ura oli täynnä huumeiden kanssa sekoilua.


Todd Marinovichin isä Marv pelasi itse Oakland Raiderssin riveissä. Häntä kiinnosti kuitenkin enemmän urheiluvalmentaminen, joten hän siirtyi näin luontevasti Al Davisin alaisuuteen kuntovalmentajan tehtäviin. Kun Todd syntyi Marvin perheeseen päätti isä, että pojasta tehdään urheilija ja alkoi hän muokkaamaan pojan fysiikkaa heti tämän syntymästä asti.



Ura Marinovichilla eteni varsin mainiosti. Jo lukiossa pojasta alettiin kirjoittaa kansallisissa lehdissä. Pelkistä pelitapahtumista kirjoittaminen ei kuitenkaan lehdistölle enää riittänyt kun he saivat kuulla tämän tarinan siitä, miten isä oli "tehnyt" hänestä tällaisen. Tällainen kirjoittelu ei pojalle ollut mieleen ja alkoikin hän lukiosta yliopistoon päästyään käyttää huumeita, lähinnä polttamaan pilveä. Yksi syy tähän oli tietysti se, että hän ei ollut enää isänsä hoivissa. Yliopistossa pelit sujuivat loistavasti (kansallinen mestaruus USC:n kanssa), mutta ongelmia oli valmentaja Larry Smithin kanssa. Toddilla oli niin selvä näkemys siitä, miten peliä kuuluu pelata ja tämä ei istunut joukkueen silloisiin taktiikoihin. Yliopistoura loppui 1991 ja draftissa hänet varattiin Oakland Raiderssiin (jossa isäkin oli pelannut) mm. ennen Brett Favrea.


Raiderssissa Todd tunsi olonsa mukavaksi, sillä hänelle ei asettunut paineita ammattilaisuran alussa. Hän pääsi rauhassa oppimaan ja kiertämään maata vaihdossa olevana pelinrakentajana. Todd sekaantui kuitenkin nopeasti huumeisiin myös ammattilaisena. Mies käytti kaikkia mahdollisia aineita ja mainitsee kokeilleensa LSD:tä viikonloppuisin, sillä se ei näkynyt silloisissa huumetesteissä. Hän pääsi pelaamaan matseja, mutta jatkuva huumeiden käyttö johti siihen, että Al Davis potki miehen pihalle -93. Ammattilaisura loppui siis varsin lyhyeen.

Suosittelen kaikkia katsomaan miehestä kertovan dokumentin (traileria ei löydy netistä?). Se kertaa miehen tarinan kokonaisuudessaan ja nostaa todella monta tärkeää kysymystä esiin. Dokumentissa Todd pohtii mm. miksi hänen täytyisi pelata jotain vain siksi, että hän on niin hyvä siinä? Kasvatus on vahvana osana koko dokumenttia ja siinä mietitäänkin johtiko juuri kasvatus miehen loppuelämän ongelmiin vai mistä on kysymys. Filmissä käy hyvin selkeäksi myös se, kuinka raskasta tämä valmistautuminen huippu-urheiluun oli koko miehen elämän ajan.

Todd rakasti kilpailua ja pelaamista, mutta suurempi yleisö luulee kaikkien ongelmien johtuvan vain tämän tarkasta kasvatuksesta ja tuomitsee siksi hänet ja kasvattaneen perheen. Ongelma ei ole kuitenkaan ole niin yksiselitteinen ja siksi tekeekin tarinasta niin kiehtovan.

Luettavaksi:
Todd Marinovich Wikipediassa
Esquire lehden syvähaastattelu Marinovichin kanssa

Ote Esquiren jutusta (Todd pelasi myös rahantarpeessa Arena Football leaguessa):

"after shitting his pants during warm-ups, he came out and threw ten touchdowns to win a game against the Houston Thunderbears."

Tunnisteet: , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu